Πώς να βρεις τον ιδανικό πελάτη για την ιδέα σου

Πώς να βρεις τον ιδανικό πελάτη για την ιδέα σου
5 (100%) 3 votes

Είναι πολύ όμορφο να κάνεις αυτό που σου αρέσει.

Ακόμα πιο όμορφο είναι να κάνεις αυτό που σου αρέσει ΚΑΙ να βγάζεις λεφτά.

Για να τα καταφέρεις όμως πρέπει να γνωρίζεις κάτι ΠΑΑΑΑΑΡΑ πολύ βασικό.

Ποιός είναι ο πελάτης – αγοραστής σου;

Πρέπει να ξέρεις ακριβώς το προφίλ του έτσι ώστε να του προσφέρεις την καλύτερη δυνατή λύση.

Με αυτό τον τρόπο θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να “πουλήσεις” και άρα να βγάλεις ένα έξτρα εισόδημα με την ιδέα σου.

Για να το κάνεις αυτό χρειάζεται σίγουρα μια αρχική μελέτη.

Παρακάτω βλέπεις μία τέτοια μελέτη που έκανα για τους φίλους της ιδέας των 1,000€.

vres-ton-idaniko-pelati

(Έχει άλλες 2 σελίδες φουλ!)

Στόχος της άσκησης αυτής, είναι να δημιουργήσεις αυτό που λέμε το μοντέλο ενός ιδεατού πελάτη.

Ο ιδεατός πελάτης είναι ένα φανταστικό πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά που πιστεύεις ότι έχει κάποιος που ενδιαφέρεται για την ιδέα / προϊόν / υπηρεσία σου.

Για να καταλήξεις σε αυτό τον ιδεατό πελάτη χρειάζεται να απαντήσεις σε μερικές βασικές ερωτήσεις, δημιουργώντας στην πραγματικότητα το προφίλ του.

Πάρε ένα φύλλο χαρτί ή άνοιξε το αγαπημένο σου app σημειώσεων και ξόδεψε τα επόμενα 45 λεπτά απαντώντας στα παρακάτω.

Να ένα παράδειγμα ιδεατού πελάτη για την Ιδέα των 1000€:

#0: Δώσε ένα όνομα στον ιδεατό πελάτη
Ο Γιώργος

#1: Σε τί ηλιακιακό εύρος ανήκει;
Ανήκει σε μια ηλικία ανάμεσα στα 25 και 45.

#2: Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα του;
Του αρέσει να χαλαρώνει παρακολουθώντας ταινίες στην τηλεόραση. Ισως κανένα κρασί με φίλους μια στο τόσο. Δεν έχει ακριβά χόμπυ. Χαζεύει στο ίντερνετ και του αρέσει ο Κυριακάτικος καφές.

#3: Ποιό είναι το εισόδημά του;
Αν υποθέσουμε ότι εργάζεται, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα ίσως βγάζει 600 με 800 ευρώ το μήνα.

#4: Ποιό είναι το πρόβλημα που αντιμετώπιζει;
Έλλειψη εισοδήματος. Η κατάσταση είναι δύσκολη, πρέπει να θυσιάσει πολλά πράγματα για να τα φέρει βόλτα ενώ όλα ακριβαίνουν. Πιθανόν νιώθει παγιδευμένος σε μια δουλειά που δεν του αρέσει και θέλει να ασχολείται με κάτι αγαπημένο του.

#5: Με ποιό τρόπο μπορείς να τον βοηθήσεις εσύ;
Μπορώ να του δώσω το κίνητρο και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να ξεκινήσει με την ιδέα του. Να του δείξω βήμα-βήμα πώς να πιάσει τους πρώτους μικρούς στόχους και να αρχίσει να βγάζει ένα έξτρα εισόδημα κάνοντας αυτό που αγαπάει.

Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;

Στόχος της άσκησης είναι να καταλάβεις την ψυχολογία του μελλοντικού πελάτη σου, τι είναι αυτό που ακριβώς θέλει.

Πολλές φορές ξεκινάμε σκεφτόμενοι τον εαυτό μας.

– «Α, μου αρέσουν τα αυτοκίνητα ας ξεκινήσω να προωθώ την ιδέα μου.»

Στοπ!

Ο κόσμος που απευθύνεσαι δεν ειναι απαραίτητα όπως εσύ. Έχει το δικό του τρόπο σκέψης. Χρησιμοποιεί δικές του λέξεις και εκφράσεις τις οποίες πρέπει να βρεις και να χρησιμοποιήσεις στην επικοινωνία σου αν θες να σε εμπιστευτεί.

Οι ερωτήσεις είναι απλές. Και είναι σίγουρο ότι οι απαντήσεις βρίσκονται εύκολα στο μυαλό σου.

Πάρε όμως λίγο χρόνο, σκέψου και κατέγραψέ τις. Ανέτρεξε σε αυτές κάθε φορά που φτιάχνεις ένα νέο blog post ή μια ενημέρωση για το facebook.

Έτσι θα μπορέσεις να προσαρμόσεις κατάλληλα την ιδέα / υπηρεσία / προϊόν σου έτσι ώστε να έχεις καλύτερες πιθανότητες να σε εμπιστευτεί και να αγοράσει.

Άσκηση:
Πάρε ένα φύλλο χαρτί ή άνοιξε το αγαπημένο σου app σημειώσεων. Χρησιμοποίησε τα επόμενα 45 λεπτά για να απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις και να φτιάξεις το προφιλ του ιδεατού πελάτη σου.

Υ.Γ. Μόλις ολοκληρώσεις το προφίλ του ιδεατού πελάτη σου, «σύστησέ τον» χρησιμοποιώντας τα σχόλια παρακάτω. 🙂 Ξεκινάω εγώ..

Ανάρτηση στην κατηγορία: Workshops

3 σκέψεις για το “Πώς να βρεις τον ιδανικό πελάτη για την ιδέα σου”

  1. Ο Γιώργος είναι 25-45. Περνάει το χρόνο του συνήθως χαλαρά με φίλους ή την οικογένειά του. Δεν έχει πολύ ακριβές ασχολίες και το κύριο πρόβλημά του είναι το περιορισμένο εισόδημα. Μάλλον αμείβεται περίπου με 700€ ως 800€. Μπορώ να τον βοηθήσω δίνοντας του κίνητρο να κυνηγήσει το όνειρό του και δείχνοντας του βήμα-βήμα πώς να ξεκινήσει με την ιδέα του.

  2. O Χρήστος είναι 25-50. Περνάει τον χρόνο του συνήθως με την οικογένεια του και με φίλους του, απολαμβάνοντας το αγαπημένο του ποτό που είναι το τσίπουρο. Θα το απολάμβανε όμως καλύτερα αν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι να τον βοηθήσουν να μάθει τις ποικιλίες αυτού τον τρόπο παρασκευής του αλλά και τον τρόπο επιλογής του. Μπορώ να τον βοηθήσω λοιπόν να επιλέξει την καλύτερη ποικιλία του αγαπημένου του ποτού και γιατί όχι να μάθει να το παρασκευάζει κιόλας.

    1. Σωστά Κωνσταντίνε!

      Την επόμενη φορά που θα γράψεις κάποιο post ή ενημέρωση στη σελίδα σου σκέψου πως απευθύνεσαι στο Χρήστο. Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερη σχέση με το κοινό σου και να σε εμπιστευτεί μιας και «μιλάτε την ίδια γλώσσα». Στην πορεία και όταν το site σου θα αποκτήσει αρκετή επισκεψιμότητα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το Google Analytics για να καταλήξεις σε ένα ακόμα πιο ακριβές προφίλ του πελάτη σου. Θα σου δείξω πως στη συνέχεια.. 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *